
Vitamín C v prirodzenej strave
Vitamín C sa prirodzene nachádza v mnohých druhoch ovocia a zeleniny a jeho obsah sa u rôznych druhov výrazne líši.
Najviac vitamínu C nájdeme napríklad v citrusových plodoch a čerstvej listovej zelenine. Pre odporúčaný denný príjem vitamínu C musí dospelý človek denne zjesť približne:
- 4 kg jabĺk alebo
- 2 kg hrušiek alebo
- 400 g čerstvej kapusty alebo
- 600 g kyslej kapusty alebo
- 1 väčší pomaranč alebo
- 2-3 citróny
Avšak, obsah vitamínu C sa v potravinách znižuje pri tepelnom spracovaní alebo pri skladovaní ovocia / zeleniny v teple a na svetle (až o 70 %). Napríklad kapusta stratí za jeden deň pri teplote 20° C až 12 % obsahu vitamínu C. Odporúča sa zeleninu pri varení priviesť rýchlo do vyšších teplôt, kedy stráca vitamín C pomalšie než pri pomalom zahrievaní. K odbúravaniu vitamínu C dochádza dokonca aj pri namáčaní, krájaní alebo mixovaní zeleniny, a to predovšetkým pri používaní kovového riadu a nožov.

Pre uchovanie čo najviac vitamínu C v ovocí a zelenine je oveľa výhodnejšie kvasenie alebo sušenie. Usušiť si ale ovocie doma tak, aby si uchovalo živiny, nie je jednoduché. Aj samotným sušením v sušičke, či len tak na slnku sa vitamín C vytráca. Najlepší spôsob, ako doma dlhodobo udržať ovocie čerstvé a stále plné vitamínu, je mrazenie. Pri mrazení sa vitamín C takmer nevytráca. Skrátka a dobre vlastne nevieme, koľko presne vitamínu C denne v potrave prijmeme.
Tipy, ako najlepšie uchovávať rôzne druhy ovocia a zeleniny
Druh | Množstvo vitamínu C mg/100 g jedlého podielu |
Skladovanie |
---|---|---|
Jablká | 4,8 | Môžu sa skladovať do 14° C a môžu vydržať až 7 mesiacov. |
Cibuľa | 6,9 | Mala by vydržať okolo 5 mesiacov a skladuje sa najlepšie v sieťkach. |
Banány | 9,9 | Pre skladovanie sú vhodné teploty 13-14° C po dobu 2-6 dní |
Pomaranče | 51,3 | Pre skladovanie sú vhodné nižšie teploty od 2-10° C (2-3 dni), 4-10° C (5-6 dní) |
Rajčiny | 22,4 | Rajčiny by sa mali do chladničky uložiť, až keď sú úplne zrelé. Najdlhšie by sa v chladničke mali skladovať 4 dni. |
Papriky | 161,5 | Papriku môžeme skladovať pri teplotách do 18° C. Pokiaľ ju zabalíme do mikroténového vrecka, môže vydržať aspoň 5 dní. Zelená paprika vydrží zo všetkých farebných paprík najdlhšie. |
Hlávkový šalát | 8,1 | Šalát je nutné spotrebovať do 3 dní. |
Karfiol | 38,3 | Pokiaľ budeme karfiol skladovať pri teplotách mierne nad nulou, mal by vydržať až 2 mesiace. |
Dôkaz o prítomnosti vitamínu C v jednotlivých druhoch ovocia
Pre zaujímavosť si môžete sami doma orientačne otestovať prítomnosť vitamínu C v jednotlivých druhoch ovocia:
- V skúmavke s destilovanou vodou rozpusťte tabletku Celaskonu – bude slúžiť na porovnanie.
- Do ďalšej skúmavky pridajte pomarančovú šťavu a do ďalšej bobuľu hrozna.
- Ku všetkým vzorkám postupne pridajte asi 10 kvapiek jódovej tinktúry.
- Pozorujte, čo sa s jednotlivými vzorkami deje. Ak vzorka ovocia obsahuje vitamín C, žltohnedý roztok jódovej tinktúry sa odfarbuje.
Prečo potrebujeme vitamín C

Tipy
K čomu prispieva vitamín C v našom tele?
Vitamín C má v našom tele mnoho prospešných funkcií, ktoré sú pre náš život nevyhnutné.
Celý članok

Tipy
Koľko vitamínu C denne potrebujeme?
Existujú okolnosti, pri ktorých naše telo vyžaduje vyšší príjem vitamínu C. O aké sa jedná?
Celý članok